Legitimerad kiropraktor i Västerås

Kiropraktik

Så fungerar kiropraktik

Kiropraktik omfattar diagnostisk, behandling och förebyggande av störningar i kroppens muskel-, skelett- och nervsystem. Kiropraktik betonar sambandet mellan god funktion i dessa system och en god hälsa.

Den vanligaste behandlingstekniken är kiropraktisk justering, där kiropraktorn genom ett snabbt tryck med sina händer separerar lederna och förbättrar ledens och muskulaturens funktion. I samband med detta uppstår ofta det knakande ljud som många förknippar med kiropraktik. Manipulationen syftar till att återställa ledens funktion och förbättra kroppens egen läkningsförmåga.

Andra metoder som mobilisering, stretchning, triggerpunktsbehandling och akupunktur används också vid behov.

Kiropraktik är en manuell medicin

Kiropraktikens historia

Kiropraktik är en av de äldsta behandlingsmetoderna som används idag. Rötterna till kiropraktiken och den så kallade manuella medicinen och behandlingsmetoden finns hos den grekiske läkaren Hippokrates, läkekonstens fader, som verkade på 400-talet före Kristus.

Ordet kiropraktor kommer från de grekiska termerna cheiro och praktikos som fritt översatt betyder att göra för hand. Det finns flera tusen år gamla texter från b.la. Kina, Thailand och Egypten som beskriver manuella behandlingsmetoder liknande dem som används inom kiropraktiken idag.

Forskning inom kiropraktik

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) redovisade redan år 2000 en genomgång av den vetenskapliga litteraturen om behandlingsmetoder vid rygg- eller nackbesvär.

Rapporten visar på att det finns belägg för att kiropraktiska behandlingar ger smärtlindring både vid akuta och med kroniska rygg- och nackbesvär.

Andra rapporter har också visat att kiropraktisk behandling kan minska sjukskrivningstider och har få biverkningar.

Utbilda dig till kiropraktor

I Sverige utbildas kiropraktorer vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Utbildningen omfattar fem års heltidsstudier och efter avslutad utbildning kan man ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Som legitimerad Kiropraktor vidareutbildar jag mig regelbundet på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan för att hålla mig à jour med yrkesområdet.